Bekas Plastik Mana Yang Selamat Digunakan? - Irafizah Ismail Pengedar Sah Shaklee

Thursday, 28 January 2016

Bekas Plastik Mana Yang Selamat Digunakan?

Assalamualaikum buat semua =)
Moga sentiasa dalam rahmatNya, ceria dan sihat sentiasa, InsyaAllah. 

Fiefi nak kongsikan satu info ni, berkaitan kod nombor pada botol-botol. Ala yang biasa tertera dengan simbol segitiga di bawah botol tu..Sebelum ni apa yang Fiefi faham, salah lak pulak..haha..ingat nombor lagi besar ni lagi baik dan ok botol ni...tersilap sudah... 

Sebenarnya kod nombor pada simbol ini bukannya menunjukkan lebih besar nombornya, lebih tahan lama bekas tersebut, sebaliknya ia menunjukkan jenis bahan yang diguna (dari unsur Polimer iaitu bi-produk dari bahan Petroleum).

 Image result for maksud nombor pada bekas plastik

Kod No. 1 – Polyethylene Terephthalate (PETE atau PET) 
-Biasanya pada botol yang jernih seperti botol air mineral. 
-Penggunaannya disarankan hanya sekali pakai sahaja kerana jika terlalu kerap digunakan lebih-lebih lagi untuk mengisi air panas, lapisan polimer pada botol tersebut akan bocor dan mengeluarkan karsinogenik iaitu antara pencetus kanser. 
-Semasa plastik jenis ini dihasilkan, antimoni trioksida yang boleh mengundang bahaya kerana ia boleh memasuki tubuh melalui sistem pernafasan. 
-Sekiranya seseorang terdedah pada bahan ini dalam jangka masa yang lama, iritasi pada kulit dan saluran pernafasan akan berlaku. Bagi wanita pula, ia boleh meningkatkan masalah haid, keguguran kandungan dan berkemungkinan anak yang dilahirkan mengalami pertumbuhan yang lambat sehingga usianya menjangkau 12 bulan.

Kod No. 2 – High Density Polyethylene (HDPE) 
-Lazimnya kita menjumpai simbol ini pada botol susu dan bekas makanan. 
-HDPE merupakan salah satu bahan plastik yang selamat digunakan kerana kemampuannya mencegah tindak balas kimia antara kemasan plastiknya dengan minuman atau makanan yang diisi di dalamnya. 
-HDPE memiliki sifat bahan yang kuat, keras dan lebih tahan pada suhu yang tinggi. Seperti juga PET, ia disarankan untuk sekali pakai kerana pembebasan antimoni trioksida akan meningkat dari masa ke semasa.

Kod No. 3 – Polyvinyl Choride (V atau PVC) 
-Ia adalah sejenis yang plastik yang paling sukar dikitar. 
-Ia biasanya digunakan sebagai pembalut makanan (cling wrap) dan pada botol-botol yang lain. 
-Ia juga mengandungi DEHA yang berupaya bertindak balas dengan makanan yang dibalut dengan plastik ini apabila ia bersentuhan secara terus. DEHA mencair pada suhu -15 darjah. Apabila berlaku tindak balas antara PVC dengan makanan yang dibalut dengannya boleh mengundang bahaya kepada ginjal, hati dan berat badan. 

Kod No. 4 – Low Density Polyethylene (LDPE) 
-Sejenis plastik berwarna coklat yang dihasilkan daripada minyak bumi (thermoplastic). Ia dipakai sebagai bekas makanan atau botol-botol yang kemek. 
-Ia bersifat kuat, tembus cahaya, fleksibel dan permukaannya agak berminyak. 
-Ia sangat tahan di bawah suhu 60 darjah selsius kepada tindak balas kimia dan mempunyai daya perlindungan yang baik terhadap wap air tetapi kurang elok bagi gas-gas lain seperti oksigen. 
-Ia masih boleh dikitar semula tetapi sukar untuk dilupuskan.

Kod No. 5 – Polypropylene (PP) 
-Ia merupakan pilihan yang terbaik untuk bahan plastik terutamanya sebagai tempat menyimpan makanan, minuman dan botol susu bayi. 
-Ia bersifat jernih, lebih kuat dan ringan dengan daya tembusan wap yang rendah, tahan terhadap minyak, stabil pada suhu yang tinggi serta berkilat. 
-Boleh ditemui pada penutup botol, botol kicap dan juga pada bekas perubatan.

Kod no. 6 – Polystyrene (PS) 
- Kebiasaannya digunakan sebagai bekas makanan styrofoam dan cawan atau gelas minuman pakai buang. 
-Ia juga merupakan polimer aromatik yang boleh mengeluarkan styrene pada makanan sekiranya ia bersentuhan. Styrene ini juga boleh ditemui pada asap rokok, kenderaan atau kilang. 
-Plastik PS ini seharusnya dielakkan kerana ia berbahaya pada otak, berpotensi mengganggu hormon estrogen wanita yang mengakibatkan masalah kepada sistem peranakan, pertumbuhan dan sistem saraf. Ia juga susah dikitar semula malah memerlukan masa yang lama untuk memprosesnya. 

Kod No. 7 – Other : SAN (Styrene acrylonitrile), ABS (Acrylonitrile butadiene styrene), PC (polycarbonate) 
-Ia boleh ditemui pada bekas makanan dan minuman, komputer dan alat elektronik. 
-PC biasanya digunakan untuk botol susu bayi, sippy cup, botol minuman dan tin susu formula. Bahan ini boleh memindahkan Bisphenol-A. Jika suhu meningkat ekoran pemanasan kepada makanan dan minuman yang berpotensi merosakkan hormon, kromosom pada ovari, penurunan penghasilan sperma serta mengubah fungsi imunisasi. 
-SAN dan ABS pula memiliki daya tahan yang tinggi terhadap tindak balas kimia dan suhu, kekuatan, kekakuan dan pertambahan tingkat kekerasan. 
-SAN biasa terdapat pada mangkuk adunan (mixer), balutan termos, piring, alatan makanan, penapis minuman dan berus gigi manakala ABS pula digunakan pada barang mainan dan paip. SAN dan ABS merupakan bahan plastik yang sangat baik digunakan. 
sumber: fb 

So kesimpulannya, pilihan selamat gunalah yang berkod 2, 4 dan 5 ataupun aternatif terbaik dalam mengelak penggunaan bahan-bahan ini ialah menggantikannya dengan bekas yang diperbuat dari seramik atau kaca yang dijamin selamat. 
1 comment:

  1. thankss share maklumat ni.. ingatkan lagi tinggi numb, lagi bagsss.. anyway jmpt singgah blog.

    http://wanieseuk.blogspot.my/2016/01/songket-preview.html

    ReplyDelete