October 2017 - Kedai Vitamin Changlun.

Friday, 13 October 2017

Derita Gastrik Berakhir Sudah.

October 13, 2017 1
Derita Gastrik Berakhir Sudah.
Saya ni menghidap gastrik sejak sekolah rendah lagi. Bertahun-tahun menderita gastrik dan angin. 

Saya kenal ESP sejak mengandungkan anak ke 2. Mulanya saya ambil untuk kurangkan diabetes yang dialami sewaktu mengandung. Alhamdulillah bacaan gula turun ke normal, masalah angin berkurang. 

Dan saya mula perasan, gastrik makin kurang menyerang. Malah sekarang ini, tiada lagi gastrik. Alhamdulillah.
#ESPbest

-Natrah Mohamed, Bangi-

Nak tahu tentang ESP lagi? Jom klik sini : )

Nak cuba ESP, boleh hubungi Fiefi.


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.

3 Testimoni Ostematrix : Lenguh-lenguh Badan

October 13, 2017 1
3 Testimoni Ostematrix : Lenguh-lenguh Badan
Bila dah aktif seharian, berkejar sana-sini, nanti malam pasti ada rasa lenguh-lenguh atau sakit-sakit badan kan. Ni Fiefi nak share 3 testimoni Ostematrix berkaitan lenguh-lenguh atau sakit-sakit badan. Jom baca :)


Hubby yana yang liat ambik supplemen. Tapi sejak kena gi kursus Tempur Tanpa Senjata (TTS) dia ngadu badan sakit-sakit sebab tiap-tiap hari sparing kat gelanggang. Apa lagi, yana poskan 2 botol oste kat dia dan pesan ambik sebelum tido. Bila balik untuk weekend, perasan yang dia ambik sendiri tanpa disuruh. Siap komen, sengal-sengal badan cepat hilang bila telan benda ni, hihi! ~Eliyana Ramly



Best Ostematrix ni, kesan dia memang cepat dapat rasa. Kalau lenguh-lenguh betis dan tumit kaki, malam telan 4 biji, esok pagi dah hilang lenguh-lenguh tu. Tidur pun lebih lena. I love oste! (saya tak suka minum susu...oppsss.. jadi oste pilihan saya) ~Zainah Mukhtar



Suka suka suka Ostematrix ! Saya ni memang cepat sakit-sakit badan, sengal-sengal lah especially if berjalan jauh or shopping, hehe. If tak makan oste, sakit tu sampai ke esok lusa isk isk. Bila makan, Alhamdulillah nak bangun pagi pun senang, sakit-sakit pun tade. Pergi toilet memang lancarrrr je lah if makan. :) ~Melissa Raffur



Mahu cuba Ostematrix juga?

Hubungi Fiefi  :)


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.


Thursday, 12 October 2017

3 Kisah Ostematrix Dari Insan Bergelar Seorang Ibu.

October 12, 2017 1
3 Kisah Ostematrix Dari Insan Bergelar Seorang Ibu.
Kisah Ibu 1.

Alia pun sangat-sangat suka Ostematrik. .Sokmo travel balik kampung ostematrik dan nutriferon item paling penting kena bawa..

Bezanya pregnant yang ketiga ni:
-Alia tak sembelit lagi
-Alia takde berdarah gigi
-Alia takde kejang kaki lagi..bak kata org utara 'tarik mengkarung' haha

Before ni masa pregnant 1st dan 2nd husbnd selalu jadi mangsa kena bangun tengah malam betulkan balik kaki..haha

Lagi 1 jarak antara anak 2nd dan insyaAllah 3rd ni agak dekat..so memang perlukan kalsium yang cukup..sebab Alia ibu mengandung yang bekerja, uruskan anak-anak yang memang sangat lasak, mengajar kelas semua kena naik tangga even bilik guru pun tingkat atas..haha dan rumah pun tingkat atas..means kena naik tangga je tiap-tiap hari.. I love Ostematrik! !! ~Aliatun Husna Bt Salleh


Kisah Ibu 2.

Saya mula-mula amik oste ni sebab selalu sakit-sakit belakang dan pinggang...Memang dari sebelum khawin selalu sakit pinggang sebab banyak kali jatuh masa main sukan zaman sekolah-sekolah dulu..Tambah sakit pinggang lepas bersalin dan menyusu anak..Mungkin sebab asyik duk mengiring kiri kanan je kan tu yang lagi sakit pinggang..

Lepas anak da tak menyusu pon still ada lagi..Bayangkan sekarang anak da umur 7 tahun nak tidor mengiring pon rase sakit...Alhamdulillah lepas di rekomen kan oleh mak shaklee saya supaya amik oste ni, lama-lama sakit tu da makin hilang.

Sekarang, Ahamdulillah memang da tak rase sakit pinggang dan belakang..Cuma sesekali terskip makan tu memang ada rase sakit jugak..hihi..Itula sebab utama yang boleh jatuh cinta dengan oste..

Bonus lain oste ni best sebab melawaskan...

Dan bonus paling gempak yang dapat bile sesekali 'ter'bergaduh manja dengan en.somi..cepat-cepat telan oste ni then tidor..Bangun pagi esok tenang je hilang habis rasa-rasa yang nak marah tu...kuikuikui..Oste memang terbaikkklahhhh...=) ~Nor Aini Jusoh


Kisah Ibu 3.

Nak syer jugak. Ostematrix memang stok yang tak pernah putus di rumah.

Sepanjang mengandung dan lahirkan 3 orang anak, memang tak pernah ambik any Supplement kalsium sebabnya mesti ada masalah sembelit. Tapi syukur I met Ostematrix sebab ia sebaliknya melawaskan.

Minum susu pulak ada alahan, mudah kena flu. Kalau tak cepatlah bongkok nanti sebab all 3 fully breastfed babies. Banyak zat kalsium dah supply kat anak-anak ni..

Kalau badan penat, malam mesti tak lupa ambil , then esok pagi bangun rasa segar dan hilang sakit-sakit badan semalam. Last but not least dah takde masalah bengkak gusi dan sakit gigi selalu dah..I love Ostematrix! ~Azlina Alin




Ya, memang sangat rekomen kan ibu-ibu mengamalkan Ostematrix, iaitu sejenis suplemen kalsium. Sangat baik untuk kesihatan tulang kita. Kalsium ni ibarat makanan untuk tulang-tulang kita. Kalau tak bekalkan kalsium yang cukup untuk tulang kita, camne kesihatan tulang kita nanti. Bila dah berusia pun, pasti kita nak mudah bergerak ke sana sini kan.

Yang pasti dengan mengambil Ostematrix, kalsium, magnesium, vitamin D dan beberapa mineral lain yang membantu penyerapan kalsium lebih baik dibekalkan sekali. So, sekali telan, semua dah ada. Lengkap.

Mana yang berminat mahu cuba Ostematrix boleh hubungi Fiefi k :)


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.


Wednesday, 11 October 2017

Pengalaman 3 Pengguna Ostematrix.

October 11, 2017 0
Pengalaman 3 Pengguna Ostematrix.
Entri kali ni Fiefi nak share 3 lagi testimoni Ostematrix


Jom baca :)  
Saya sangat suka Ostematrix..Saya rajin ikut husband travel..Every week keluar .. Takde Ostematrix takleh duk diam.. Nanti lenguh sana sini.. Rasanya dah setahun lebih tak cramp kaki..Dulu sokmo jerit tengah malam, rasa nak sepak dinding bila kejang..hahaha ~Mahfuzah Abd Salam

Fatin suka oste! Sebab masa 1st pregnancy start 3 bulan sampai dah beranak sakit kat tulang tutt.. 2nd pregnancy start 3bulan dah rasa sakit terus telan oste setiap malam. Alhamdulillah dah takde sakit hehe.
Yang terbaru, sakit belakang dan pinggang sebab terjatuh, seminggu jugak sakit sebab oste habis. Sibuk dengan kenduri lagi nak kena prepar cookies banyak..so telan vivix.  Pun Alhamdulillah mampu bertahan. Malam kenduri baru telan balik oste dan memang syukur sangat pagi esoknya dah tak rasa sakit..
Dan komfem untuk menyusu jugak ;) ~Fatin Arina Abdullah


Kak pia suka oste. Mesti ada stok kat tangan. Sebotol tu memang tahan sebulan aje sebab tak pernah miss makan.
Kak pia sakit lutut, ada slipped disc lak tu. Ostematrix memang takleh lupa. Ada pernah cuba berhenti makan. Akibatnya sakit lutut datang balik.
Kalau banyak shopping atau berkejaran dengan anak terasa lenguh-lenguh kaki. Makan ostematrix esok pagi kaki dah tak sakit dah.
Kesimpulannya, ostematrix memang best! ~Tengku Sofia S Aziz


Ok, moga bermanfaat dan dapat membantu sesiapa yang alami masalah seperti 3 pengguna Ostematrix yang Fiefi kongsikan kat atas.

Lagi  tentang kebaikan Ostematrix boleh baca sini :)

Mahu cuba Ostematrix boleh hubungi Fiefi k.


Fiefi, 
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah,
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.


Tuesday, 10 October 2017

3 Testimoni Ostematrix Dan Period Pain.

October 10, 2017 0
3 Testimoni Ostematrix Dan Period Pain.
Setiap bulan, ada sesetengah perempuan mengalami period pain bila tiba masa period. Ada yang mengalami sakit kepala, senggugut, sakit pinggang, sakit perut, mood swing, dan sebagainya. Hal ini memang menyebabkan ketetihan dan kesakitan bagi yang mengalaminya. Ni Fiefi nak share 3 testimoni pengguna Ostematrix yang berjaya atasi period pain. Jom baca :)

Saya suke makan Oste time period. Before ni MIL ade suggest kan, tapi taknak makan pun sebab dah makan GLA. Nak jadikan cerita pergi jalan-jalan Sabah last year, telan Oste pagi tu sebab takut kaki lenguh. 1st day period tak rasa ape-ape pun. Takde lenguh-lenguh or sakit-sakit. Penangan Oste! Sejak tu setiap kali period, mesti telan Oste. ~ Nabila Mohammad


Saya pon nak share. Ostematrix memang penawar time period. Lagi-lagi time kaki kejang, lutut lenguh dan sejukkk time period. Telan 4 tabs terus..Takde lagi pergi klinik mintak MC or kena enjet! Rekod kerja saya bersih dari MC sekarang!!!Alhamdulillah...~Zairina Zulkiflee Chandra



Alhamdulillah! Dengan izin Allah, Ostematrix penyelamat hari saya hari ni! Saya takkan jadikan hari ni macam Monday blues seperti minggu-minggu sebelumnya sebab hari ni banyak sangat kerja perlu dihabiskan. Pagi-pagi lagi saya dah rasa macam nak sakit period pain. Masuk ofis, makin sakit, saya telan 2 bijik Ostematrix, dalam 10 minit sakit terus berkurangan dan saya harap dapat buat kerja dengan tekun harini. Senyum lebarrrrr sebab saya dah tak jadi pengguna panadol menstrual lagi :) ~Ainul Malik

Bagi yang mahu mencuba Ostematrix bagi atasi period pain boleh hubungi Fiefi  :)


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.


Monday, 9 October 2017

Perlunya Ostematrix Semasa Travel !

October 09, 2017 1
Perlunya Ostematrix Semasa Travel !
Travel, pastinya satu aktiviti yang menyeronokan. Nak kesana-sini, bergerak dan aktif. Andai kesihatan terganggu travel pun kurang ceria.

Ni Fiefi nak share, satu testimoni ostematrix berkaitan dengan aktiviti travel.

Ostematrix ni penyelamat saya semasa travel.. Jalan-jalan banyak dan terlalu lama atas bas buat badan kita mudah letih dan pinggang pun sakit. 
Tetapi dengan adanya bekalan Ostematrix sepanjang perjalanan di mana saya ambil 4 biji sebelum tidur bersama ESP buat badan saya penuh bertenaga pada keesokannya meskipun hanya tidur beberapa jam sahaja.
Tiada sakit kaki..tiada sakit lutut..tiada lenguh-lenguh badan.
Memang wajib dibawa semasa bercuti ! ~Noorul Huda
So, macam mana? Hope bermanfaat dan dapat membantu korang yang suka travel tapi mudah lenguh-lenguh badan setelah beraktiviti.. Ye la, nak travel pasti nak cipta momen indah kan, so badan kaki semua perlu kuat nak bergerak dan beraktiviti  sepanjang travel.



Ostematrix , bukan sekadar kalsium ni. Turut mengandungi magnesium, vitamin D dan mineral lain.

Nak cuba Ostematrix, boleh hubungi Fiefi k :)

Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.



Sunday, 8 October 2017

5 Testimoni Ostematrix.

October 08, 2017 0
5 Testimoni Ostematrix.
Hari ni nak share 5 testimoni Ostematrix. Jom baca :)


Testimoni 1.
Akak suka ambik oste..sebab bila bangun tido rasa bertenaga..
1st time ambik oste masa pregnan anak ketiga..Oste mmg best...sebab dah takde masalah-masalah ni lagi macam pregnant yang lepas:

  • gusi dah tak berdarah
  • masalah sembelit bila pregnan dah takde
  • rasa cergas je bila nak g opis
  • sakit pinggang dah takde
  • tak kene simput biawak (kejang kaki)
Paling best pengalaman ngan oste ni...memang beza dari masa pregnant yang lain..

12 hari dalam bulan puasa sebelum melahirkan...setiap hari masak...tak pernah mis..Puasa pun tak letih...lagi bertenaga dari orang yang tak pregnant...hahaha...

Ostematrix Shaklee mmg Terbaek!!! ~Sarah Baseri



Testimoni 2.
Saya mmg suka Ostematrix sangat-sangat!

Saya consume semasa menyusu anak dulu, masa tu sakit belakang teramat sangat, sakit pinggang..Bila dapat tahu kelebihan Ostematrix nie terus ambil, Alhamdulillah smpai sekarang Ostematrix memang tak pernah putus stok kat umah. Ostematrix mmg WAJIB ada di rumah. :) ~Najwa Khalid



Testimoni 3.
Mak saya penghidap darah tinggi sejak saya lahir. Jadi die makan ubat hospital sejak tu, tambah pulak dengan ubat kencing manis dll yang banyak giler.

Dan die tak boleh minum susu, tengok je dah termuntah. Dia agak risau jugak tentang kalsium dalam tubuh...Saya suggest OSTE, bulat-bulat die tolak sebab berbentuk pil. Dia dah jemu.

TAPI saya sengaja tinggal sebotol kat kampung bile saya balik. Seminggu lepas tu dia call, kata dia makan 'ubat' yang saya tinggal tu dan happy sangat sebab dah kurang sakit lutut, dah tak sembelit (ini mmg dah sekian lama), senang 'membuang' waktu pagi. Pendek kata, dia memang suke gile. Happy sebab mak happy...(^_^) ~Yani Daim



Testimoni 4.
Alhamdulillah, sejak mengamalkan Ostematrix ni badan jadi lebih cergas dan bertenaga. Kalau sebelum ni rajin tangan ni kebas-kebas, sekarang da tak lagi. Syukur dipertemukan dengan oste ni.. ~Mem Azue Zulaiha



Testimoni 5.
Ostematrix membantu waktu period datang. Susu drop tapi tak melampau macam dulu. Kadang-kadang tak drop pun, maybe depends on our mood too. Masa mengepam kena tenang, ceria, happy. Period pain pun kurang. tq Kak N. ~Syiekin Azam


Alhamdulillah, dengan izinNya.

Ohya, nak tahu lebih lagi manfaat Ostematrix boleh baca sini.

Nak Ostematrix boleh hubungi Fiefi  :)



Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.



Saturday, 7 October 2017

3 Testimoni OsteMatrix : Atasi Masalah Cramp Kaki Semasa Hamil

October 07, 2017 0
3 Testimoni OsteMatrix : Atasi Masalah Cramp Kaki Semasa Hamil
Cramp atau kejang kaki semasa hamil adalah salah satu ujian yang perlu sesetengah ibu mengandung alami. Hal ini biasa dikaitan dengan ibu mengandung yang tidak mendapat bekalan kalsium yang mencukupi semasa hamil. Ni, Fiefi ada nak share pengalaman ibu hamil yang amalkan Ostematrix bagi atasi masalah cramp atau kejang kaki ni. Jom baca :)

Testimoni 1. 
Tengah malam semalam terjaga dari tidur, kaki rasa kebas-kebas dan macam nak 'cramp'. Mintak hubby tolong urut dengan minyak panas pun tak kurang. Pastu baru teringat Ostematrix, saya ambil 2 biji. 
Al hamdulillah, sakit beransur kurang dan dapat tidur lena sampai pagi. Terima kasih Ainul Malik perkenalkan Ostematrix! I'm loving it. ~Riza Afzan Asri


Testimoni 2. 
Thanks kak, sekarang memang ambil juga Ostematrix, memang sangat bagus kalau compare dengan yang sebelum ni ambil kalsium yang beli dari farmasi je. 
Sekarang sejak amalkan Ostematrix ni saya dah tak cramp kaki lagi. Dulu time ambil kalsium dari farmasi memang tetap akan cramp kaki malam-malam time tidur. 
Tulang belakang tu memang sakit jugaklah (biasalah time pregnant) tapi kurang sikit dah sejak amalkan Oste. 
Alhamdulillah syukur sangat-sangat, saya takleh minum susu sebab ada lactose intolerance. Tiap kali minum susu memang akan jadi pengunjung toilet yang setia.hehe. Mujur jumpa produk ni. ~Maimun Huja Husin


Testimoni 3. 
Salam semua, saja nak share produk Ostematrix...Saya ni pregnant 7 bulan...Memang kerap la, malam-malam kena cramp dekat betis dan perut yang berulang-ulang setiap hari...
Baru 3 hari amalkan Ostematrix, 4 biji...macam tak percaya lak...malam tadi tak kena langsung...Walhal, hujan lebat dan cuaca sejuk sangat...
Bangun pagi...betapa lancarnya 'usus dicuci' hehehe...
Pasni tidur lena daa...tak yah bangun malam nak hilangkan cramp-cramp...Tq Shaklee :) ~Shida Seth

Hope perkongsian ni, dapat membantu ibu-ibu mengandung yang alami masalah yang sama. Nak cuba Ostematrix, boleh hubungi Fiefi k.



Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD : Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Friday, 6 October 2017

3 Testimoni Ostematrix: Atasi sembelit Ketika Berpantang!

October 06, 2017 0
3 Testimoni Ostematrix: Atasi sembelit Ketika Berpantang!
Hari ni Fiefi nak kongsikan 3 testimoni Ostematrix daripada ibu-ibu baru bersalin yang alami masalah sembelit ketika berpantang.

Testimoni 1. 
Sekarang saya takleh skip dah ostematrix. Kalau skip siap la. Sembelit la saya
Sebab saya ni tak gemar makan sayur. Jadi Vitalea dan Ostematrix tu syarat sah wajib untuk atasi ketidaklawasan saya. Sangat membantu ketika baru melahirkan anak
Pepaham je la kalau sembelit masa berpantang. Orang kata ngeri. ~Khairunnass Saleh

Testimoni 2. 
SEMBELIT!!
Waktu berpantang dulu, saya sembelit hingga hari yang ke 10. Memang menakutkan. Takut jahitan terbuka.
-Day 3  berpantang-
Ostematrix sangat membantu masalah saya kali ni...semalam je dah 4 kali buang air besar...lancar dan tidak menyakitkan :) 
Lega sangat-sangat! ~Aisyah Mahdi

Testimoni 3. 
Saya masa pantang 2011, tak makan Shaklee lagi. Sembelit. Berjam dalam toilet. Berpeluh-peluh..huuu... 
Kali ni berpantang, tak sembelit, cuma ada gak la pedih sikit sebab seriau dengan jahitan.hehe. 
Tapi Alhamdulillah, tak sembelit dan boleh buang dengan mudah. Sekarang memang tak tinggal oste. ~Nini Kopiah Kait

Semoga bermanfaat dengan perkongsian testimoni ni. Mahu cuba Ostematrix juga masa berpantang nanti? Boleh hubungi Fiefi untu dapatkannya.


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.




3 Perubahan Yang Dialami Sal Sejak Ambil ESP Shaklee.

October 06, 2017 1
3 Perubahan Yang Dialami Sal Sejak Ambil ESP Shaklee.
Kali ni Fiefi nak share tentang pengalaman Sal bersama ESP Shaklee.

Jom baca.

Perubahan yang Sal rasa sejak ambil ESP ialah badan jadi lebih bertenaga. Kalau tak, bila tengahari je memang dah lemau, asyik mengantuk je macam tak cukup tidur. Kalau Sal puasa, Sal memang sahur dengan ESP je, badan tak ada rasa lesu pun sepanjang hari, macam biasa je.
Keduanya, susu untuk anak lebih pekat dan nampak 'creamy' gitu. Kulit anak pun gebu je, kalau ada naik merah-merah ke kat badan dia, sekejap je hilang, kalau ada luka, memang tak akan ada kesan parut (Alhamdulillah).
Selain tu, apa yang Sal perasan, jerawat jarang dah naik. Kalau naik pun, sekejap je dah kecut, dengan parut sekali pudar. Sebelum ni, kalau ada jerawat tumbuh kat muka, memang ambil masa lama nak kecut, dalam 2 minggu. Kadang-kadang lebih. Malu sangat tengok muka sendiri. Parut tak usah cakap la, bertempek-tempek kat muka. Susah sangat nak hilang. Sekarang ni, parut-parut lama dah makin pudar. Parut jerawat baru memang cepat pudar. Alhamdulillah ~ Salasiah Salleh

Alhamdulillah, banyak perubahan baik diterima Sal.

Salah satu kebaikan ESP Shaklee.




Bagi korang yang nak cuba kebaikan ESP Shaklee, boleh hubungi Fiefi. Nanti Fiefi tolong  :)


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia.


Thursday, 5 October 2017

Osteoporosis: Senyap-senyap ia datang menyerang!

October 05, 2017 0
Osteoporosis: Senyap-senyap ia datang menyerang!
Sebelum ni bila dengar Osteoporosis Fiefi cuma tahu ia berkait dengan kesihatan tulang. Tu je! Macamana dan bagaimana ia berkait tak ambil tahu sangat. Tapi bila dah umur semakin meningkat, dengan tak suka minum susu sangat, korek-koreklah hal Osteoporosis ni untuk tambah ilmu. Entri ni, Fiefi nak kongsikan dengan semua apa yang Fiefi tahu dan faham tentang Osteoporosis.



Dari sumber yang dirujuk, Osteoporosis juga dirujuk tulang poros atau tulang kurang mampat. Ia adalah sejenis penyakit metabolik di mana tulang mengalami kerapuhan sedikit demi sedikit lalu mengundang kepada risiko retak terutama di bahagian pinggul, tulang belakang dan lengan.

Kekuatan tulang menjadi lemah menyebabkannya mudah retak walaupun selepas taruma yang minimum atau kecil. Biasanya berlaku keretakan pinggul yang menjejaskan kualiti hidup dan hilang kebergantungan akibat kehilangan upaya dan pergerakan yang terhad. Osteoporosis boleh menjejaskan kesihatan, mengganggu kehidupan harian, di mana berasa sakit ketika hendak duduk, berdiri, batuk atau mungkin ketika memeluk seseorang.

Ketumpatan jisim tulang akan mencapai kemuncaknya sewaktu usia 20 hingga 25 tahun. Ia bergantung kepada faktor genetik disamping pengambilan nutrisi, aktiviti fizikal dan penyakit keturunan yang lazimnya mempengaruhi pertumbuhan tulang.



Osteoporosis boleh berlaku dikalangan lelaki dan wanita, namun wanita lebih berisiko menghidapinya terutama ketika melewati menopaus. Ini disebabkan tubuh tidak lagi mampu menggantikan tisu tulang (pembentukan semula tulang) dengan pantas apabila usia semakin meningkat. Lebih-lebih lagi selepas menopaus kerana pengeluaran hormon estrogen akan terhenti mengakibatkan tulang tidak lagi mendapat perlindungan yang diperlukan.

Simptom Osteoporosis.

Seseorang yang mengalami osteoporosis mungkin tidak menunjukkan sebarang gejala sehingga tulang menjadi rapuh dan akan retak atau patah sekiranya terlanggar sesuatu. Jika keadaan ini berlaku, kesakitan yang dialami agak teruk dan boleh menjejaskan aktiviti fizikal .

Tanda lain termasuklah sakit tulang di bahagian belakang hingga menjadi bongkok disebabkan keretakan tulang di bahagian ini.


Cara Mencegah Osteoporosis.
"Kita tidak boleh elak 100%, namun boleh lambatkan prosesnya" - Prof. Chan Siew Pheng (Pakar Perunding Kanan Endokrinologi)
Namun dinasihati mengambil nutrisi dan amalkan gaya hidup yang sihat dalam mencegah dan merawat osteoporosis.

Kalsium dan vitamin D adalah bahagian penting dalam terapi osteoporosis dan ia juga mampu mencegah masalah pinggul retak ketika usia tua. Pesakit dinasihatkan mengambil kalsium dan vitamin D di samping bisfosfonat untuk mengelakkan risiko hipocalcamea

Antara cara mengurangkan risiko osteoporosis ialah:
* Berhenti merokok
- amalan merokok, boleh mengurangkan jisim tulang seseorang selain mengurangkan paras hormon estrogen serta menyebabkan wanita merokok mengalami putus haid lebih awal
 * Berhenti atau kurangkan minum minuman beralhokol
- bagi mereka yang banyak minum minuman beralkohol, risiko untuk mendapat osteoporosis adalah lebih tinggi.
* Tingkatkan aktiviti fizikal atau bersenam
- digalakkan mengamalkan gaya hidup yang lebih sihat dengan meningkatkan lagi aktiviti fizikal sebagai salah satu daripada usaha mencegah osteoporosis.
- Senaman seperti berjalan pantas, berlari, menari, bermain badminton dan sebagainya merupakan antara aktiviti yang boleh membantu mengekalkan jisim dan kekuatan tulang. 
- Lebih berkesan lagi jika aktiviti fizikal atau senaman dilakukan secara teratur. Sekurang-kurangnya 20 hingga 30 minit setiap kali dan tiga kali seminggu. 
- Selain itu, aktiviti harian boleh ditingkatkan dengan melakukan kerja-kerja rumah termasuk berkebun dan membersihkan rumah.
Begitulah perihal Osteoporosis ni. So, jom sama-sama kita amalkan gaya hidup sihat dan mengambil makanan tambahan kalsium bagi bekalkan kalsium yang cukup untuk kebaikan kesihatan tulang kita.

Tapi pastikan ambil makanan tambahan kalsium yang betul :)

Sekian, moga bermanfaat.


Pengalaman Ibu Hamil Bersama ESP Shaklee.

October 05, 2017 2
Pengalaman Ibu Hamil Bersama ESP Shaklee.
Entri ni Fiefi nak sharekan pengalaman seorang ibu hamil yang amalkan ESP Shaklee sepanjang kehamilannya.

Best sangat ambil ESP masa preggy anak no.2. Kerja drive hari-hari pastu perjalanan jauh gakla. Yang best badan bertenaga setiap hari, kurang mengantuk.
Rajin mengemas dan memasak sebab mabuk berkurangan. Berbeza masa anak pertama mabuk sehingga last preggy. Masa last preggy anak no.2, sarat time bulan puasa, saya still boleh puasa penuh dan memasak. Tak sangka sebab saya ada masalah gastrik yang agak teruk tetapi dengan consume ESP gastrik terus hilang.
Bonus, kulit saya dan baby cerah dan gebus...hehehe ~Darwisy Amani MaiNoor
Salah satu kebaikan ESP Shaklee.

Alhamdulillah, banyak kebaikan ESP yang diterimanya.


Korang pun boleh mencuba ESP Shaklee sepanjang kehamilan dan alami sendiri kebaikan nya. Tak mengandung pun boleh minum ESP ni, selamat dan enak rasanya :)


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Wednesday, 4 October 2017

Sembelit : Punca dan Cara Atasinya.

October 04, 2017 2
Sembelit : Punca dan Cara Atasinya.
Korang pernah mengalami SEMBELIT? Macam mana rasanya? Seksakan? Sampai lama duk dalam toilet...Ye la, perut  korang rasa memulas-mulas tapi 'benda tu' susah nak keluar...dan selagi 'benda tu' tak keluar selagi tu la tak selesa dan menyeksakan kan?

Kali ini Fiefi mahu berkongsi tentang apa itu sembelit, apa punca yang menyebabkan sembelit dan bagaimana cara untuk mengatasi sembelit ni serta cadangan beberapa produk Shaklee yang dapat membantu mengatasi sembelit.

Sembelit adalah masalah pengosongan usus yang berlaku apabila anda sukar untuk membuang air besar.
Apabila seseorang menghadapi sembelit, kadangkala ia menjadikan najis keras dan sukar untuk membuang najis sehingga mengambil masa beberapa hari menyebabkan jarang membuang air besar.
Memang ada orang yang buang air besar sekali seminggu. Ia normal bagi orang yang sudah dilatih sejak kecil dengan cara begitu. Jumlah kekerapan bukan penentu sama ada orang itu sembelit atau tidak kerana tabiat ke tandas antara individu adalah berbeza.
Bagaimanapun, sembelit dikatakan terjadi sekiranya anda ke tandas kurang dari tiga kali seminggu.
Sembelit bukanlah satu penyakit, ianya disifatkan sebagai gejala dan bukan sejenis penyakit yang merbahaya, setiap individu pernah mengalami masalah ini. Sungguhpun begitu, masih ramai yang menganggap sembelit sebagai isu remeh dan berpendapat ia boleh diselesaikan dengan banyak meminum air.

Punca Sembelit? 
1. Pemakanan tidak seimbang – pola pemakanan yang kurang serat dan air, terlalu banyak makan makanan yang telah diproses.
2. Pengambilan ubat-ubatan tertentu seperti ubat tahan sakit dengan dos tinggi sehingga boleh memperlahankan pergerakan usus.
3. Kehadiran luka kecil pada bahagian lubang dubur yang memberikan kesan yang amat sakit apabila membuang air besar.
4. Tabiat melengah-lengahkan proses pembuangan air besar. Sering bertangguh untuk ke tandas walaupun telah merasakan gesaan untuk membuang air besar. Bertangguh akan membuatkan anda tidak selesa dan mengakibatkan desakan untuk membuang air besar semakin berkurangan.
5. Perubahan hormon terutama ibu mengandung. Perubahan hormon progesteron yang meningkat ketika mengandung akan menegangkan otot-otot menyebabkan keadaan sembelit. Malah, kedudukan janin yang menekan bahagian usus juga menyebabkan sembelit.

Cara Atasi Sembelit?
1. Minum air secukupnya, sekurang-kurangnya 3 liter. Atau kenali signal tubuh anda, bila rasa dahaga, minum air dan perhatikan warna air kencing anda, sekiranya berwarna kuning pekat, banyakkan minum air.
2. Pemakanan yang seimbang. Amalkan pengambilan serat samada daripada bijirin, sayuran atau buahan.
3. Bersenam atau melakukan aktiviti yang sihat. Kerap melakukan senaman boleh meningkatkan kadar metabolisma dan ini membantu proses peristalsis lebih pantas (proses buang air besar).
4. Segera ke tandas bila ada gesaan untuk buang air besar.
*sumber rujukan


Berkaitan sembelit, ada beberapa produk Shaklee yang boleh digunakan bagi atasi masalah ini. Di sini Fiefi cadangkan:
1. Ostematrix yang mengandungi Magnesium iaitu mineral yang bersifat laksatif. Magnesium melembutkan najis sekaligus memudahkan pembuangan. Ini kerana Magnesium meningkatkan kandungan air dalam usus dan membantu menggesa berlakunya peristalsis (gerakan dalam usus yang membantu makanan terhadam bergerak dalam usus).
2. Herb Lax mengandungi herba-herba termasuk senna yang digunakan zaman berzaman sebagai bahan laksatif yang sesuai untuk detox usus. Pengambilan Herb-Lax juga digalakkan sebelum mengambil apa-apa supplement bagi memastikan usus bersih untuk penyerapan nutrien yang lebih baik.
3. Meal Shakes mengandungi serat yang amat penting dalam pergerakan usus bagi mengelakkan sembelit. Sesuai untuk semua peringkat umur. Pilihan yang sesuai bagi atasi masalah sembelit di kalangan kanak-kanak.

Ok, itu aje yang Fiefi kongsikan untuk entri kali ini.
Semoga bermanfaat.


Tanggapan Negatif Terhadap ESP Shaklee Mula Hilang?

October 04, 2017 0
Tanggapan Negatif Terhadap ESP Shaklee Mula Hilang?
Biasa dengarkan, kalau tak suka sesuatu jangan over sangat tak sukanya, nanti jadi suka yang amat-amat :) Kalau tak pernah dengar takpe lah, jom kita baca testimoni ESP Shaklee ni.

Serius, saya memang fikir negatif tentang ESP ni. Bagi saya, ESP Shaklee ni best sangat ke??Pergi mana-mana pun semua orang duk cerita pasal ESP. Saya jadi rimas. Sampai la satu hari tahun 2012, ofismate suruh saya test minum ESP. Saya terus minum sebab nak tahu  best sangat ke rasanya.
Sumpah sedap!
Lagi-lagi bila ofismate cakap boleh kurangkan gastrik. Saya memang pesakit tegar gastrik. Zaman sekolah dulu sampai tahap pengsan.Dan lagi best masa kat Uitm sampai kena admit sebab gastrik teruk. Lembik.
Alhamdulillah, gastrik saya makin kurang lepas minum ESP. Saya minum 2 kali sehari. Tanggapan negatif saya mula hilang. Paling best parut jerawat pun hilang. Badan pun tak rasa letih. Sejak saat itu, cinta saya kepada encik ESP semakin mendalam. Tak mampu diungkapkan dengan kata-kata , sekali cuba, bahagia selamanya.~Ain Rahman
Haa camtu lah kejadiannya. Dari negatif terus jadi positif kan :)

Salah satu kebaikan ESP, protein soya.




Buat mereka yang mengalami masalah gastrik boleh cuba ESP Shaklee.


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu Hitam, UUM Sintok
Pengeposan ke seluruh Malaysia


Tuesday, 3 October 2017

Tentang Batuk Secara Ringkas.

October 03, 2017 2
Tentang Batuk Secara Ringkas.
Semua orang pernah diserang batuk, sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup.

Batuk bermula dengan rasa gatal pada tekak
kemudian makin gatal dan seterusnya menyebabkan batuk yang teruk.

Batuk memberikan rasa yang tidak selesa sekiranya 
diserang semasa perlu melibatkan diri dengan hal yang penting 
seperti mesyuarat, menghadiri persidangan dan sewaktunya.

Batuk yang kita alami sebenarnya 
petanda sistem pertahanan imunisasi kita sedang cuba dilemahkan oleh sesuatu.

Menurut Dr. Patrik Chan (Perunding Pediatrik dan Dada), 
batuk adalah sejenis mekanisme pertahanan fisiologi yang penting.

Ini merupakan
  cara semulajadi tubuh untuk
melindungi sistem pernafasan dengan 
mengeluarkan bahan rengsa atau rembesan daripada saluran udara.

Apabila bahan penncemar merangsang lapisan udara, refleks batuk berlaku secara spontan. Ini menyebabkan pembebasan udara secara kuat daripada paru-paru untuk mengeluarkan sebarang bahan rengsa dan penghalang.


Batuk boleh membawa kesan serius kerana
mengganggu tidur dan selera makan,
sekiranya kes batuk yang dialami lebih kerap dan berpanjangan.

Batuk kronik menyebabkan seseorang rasa
terlalu letih untuk melalukan sebarang aktiviti.

Batuk yang berterusan dan teruk 
boleh menyebabkan kerumitan 
kerana 
tekanan intratoraks dan intraabdomen 
kepada sistem badan.

Ini termasuklah
sakit kepala, denyutan jantung tak sekata (disritmia kardium), masalah tidur,
mata merah, muntah disebabkan batuk, hernia inguinal dan refluks gastroesofagus.


Jenis Batuk.
1. Batuk kering - batuk yang tidak menghasilkan mukus
2. Batuk berkahak - batuk yang kedengaran seperti berair dan menyebabkan pengeluaran kahak (mukus)


-Batuk yang kering mungkin menandakan 
radang larinks

-Batuk yang kerap dialami secara berulang dengan nafas yang ditarik panjang seperti berdesis mungkin menandakan jangkitan salur pernafasan yang disebabkan oleh pertusis

- Batuk berdengking mungkin disebabkan oleh 
jangkitan virus pada pita suara, larinks dan trakea

- Jika batuk berkahak, perlu diperhatikan warna dan rupa kahak untuk 
menentukan jenis jangkitan yang dialami.

1. Kahak yang bernanah dan warna keperangan dikaitkan dengan jangkitan bakteria
2. Kahak kelabu keputihan dikaitakan dengan alahan atau jangkitan virus
3. Kahak berbuih dikaitakan dengan bengkak paru-paru (edema pulmonari)


Batuk Akut
-Batuk yang kerap dialami kurang daripada 2 minggu
- Berpunca daripada jangkitan pernafasan virus seperti selsema

Batuk Kronik
- Batuk yang berlarutan daripada 2 minggu
- Tidak mengancam nyawa tapi perlu disiasat untuk ketahui punca asasnya



Apa yang penting, bila dah terasa mula nak batuk, gatal-gatal tekak, 
segerakanlah up kan sistem imun kita 
bagi mencegahnya berlarutan.

Semoga bermanfaat buat orang yang membaca.
Jom cegah, sebelum parah.



5 Tips Untuk Pilih Sumber Protein Terbaik.

October 03, 2017 0
5 Tips Untuk Pilih Sumber Protein Terbaik.
Protein terdiri daripada asid amino yang merupakan blok dalam penghasilan setiap sel. Badan kita menggunakan protein untuk membina dan membaiki tisu. Ia juga penting dalam penghasilan otot, kulit, tisu, tulang, sendi,rambut, darah dan pelbagai organ penting yang lain. 

Kepentingan protein juga dikaitkan dalam penghasilan enzim, hormon, haemoglobin dan antibodi. Walaupun protein digunakan untuk pertumbuhan, penyelenggaraan dan pembaikan, ia juga digunakan dalam penghasilan glukos untuk keperluan tenaga apabila badan memerlukan.

Untuk entri kali ni, Fiefi nak share 5 tips untuk pilih sumber protein terbaik.

1. Protein Tumbuhan vs Protein Berasaskan Haiwan?
Kedua-dua protein tumbuhan dan berasaskan haiwan mengandungi kandungan protein yang sama. Walau bagaimanapun, sumber berasaskan haiwan seperti daging merah atau ayam mungkin mengandungi bahan kimia berbahaya dan berpenyakit. Protein soya lebih mudah dihadam, terutamanya di kalangan warga tua.

2. Kandungan Kolesterol Tinggi vs Kolesterol Rendah?
Protein berasaskan tumbuh-tumbuhan mengandungi sifar kolesterol.

3. Kandungan Tinggi Lemak vs  Rendah Lemak?
Ayam mengandungi lemak tepu dan transfat. Manakala protein berasaskan tumbuhan bebas daripadanya. Jadi, makanlah kacang, biji-bijian, tauhu, dan bijirin penuh yang memberikan anda protein tanpa lemak berlebihan.

4. GMO vs bukan GMO?
GMO (organisma yang diubahsuai secara genetik) ialah tumbuhan, haiwan, mikroorganisma atau organisma lain genetiknya telah diubahsuai menggunakan pengubahsuaian genetik atau teknik kejuruteraan. GMO ini telah dikaitan dengan pelbagai risiko kesihatan.

5. Sumber semulajadi vs  Sumber yang Diproses?
Seboleh mungkin dapatkan protein dalam keadaan semulajadi. Makanan yang diproses mungin kehilangan kandungan nutrien. Apabila korang tidak mendapat protein yang mencukupi daripada diet, korang boleh memilih serbuk protein berkualiti tinggi yang memberikan asid amino dan kalsium untuk menguatan tulang serta gigi.



Monday, 2 October 2017

Wanita dan Keputihan. Adakah Ianya Normal atau Penyakit?

October 02, 2017 1
Wanita dan Keputihan. Adakah Ianya Normal atau Penyakit?


 Adalah normal bagi seseorang wanita itu mengalami KEPUTIHAN, kerana ia sebenarnya adalah proses perubahan hormon dan pembersihan di mana sel-sel mati dikeluarkan dari dalam lubang faraj.

Secara biologi, keputihan berlaku pada sekitar sebelum waktu haid bagi setiap wanita.

Dalam kebanyakan kes, masalah keputihan yang kerap berlaku kepada para wanita adalah disebabkan oleh kulat.

Ini termasuklah wanita hamil. Namun, apabila masalah menjadi lebih kronik, pemeriksaan perlu dilakukan kerana dikhuatiri ia mempunyai kaitan dengan masalah kencing manis ketika hamil.

Bagi wanita yang tidak hamil, keputihan lazimnya berlaku sewaktu stres ataupun ketika imuniti tubuh menjadi lemah.

Keputihan yang normal bukanlah satu penyakit yang berbahaya atau gejala penyakit tetapi apabila tanda-tanda abnormal muncul itu akan dikhuatiri akan menjadi penyakit.

Keputihan yang normal biasanya lelehan yang dialami berwarna jernih dan banyak lendir tetapi tidak berbau dan tiada rasa gatal-gatal.



Punca keputihan 

  1. Perubahan hormon yang dilalui setiap wanita 
  2. Jangkitan kuman yang menganggu organ kewanitaan 
  3. Keputihan akan bertambah cair ketika ovulasi dan bertambah likat ketika hampir haid
  4. Wanita yang dalam keadaan terangsang seksualnya juga boleh menambahkan lagi keputihan yang dialaminya
  5. Keadaan stres mental juga boleh mengakibatkan perubahan hormon dan mengakibatkan keputihan berlebihan
  6. Penyakit dalaman seperti penyakit kencing manis, tiroid juga mengakibat ketidakseimbangan hormon dan cenderung kepada penyakit
  7. Jika anda aktif dalam melakukan hubungan kelamin, maka anda perlu menjalankan ujian pap smear dan pemeriksaan pelvis


Mengenali Simptom Keputihan & Penyebabnya 

Cara paling mudah untuk kita mengenal pasti samaada keputihan anda di tahap normal atau abnormal adalah melalui simptom keputihan itu :


1-Simptom 1 
  • Lendir bewarna putih kekuningan, pekat bergumpal,berbau dan gatal di vagina 
  • Penyebabnya ialah kulat Candida sp 
  • Jika dibiarkan boleh melemahkan pertahanan diri dan menggalakkan bakteria bahaya lain merebak seperti E-Coli 
2-Simptom 2
  • Lendir berwarna kuning pekat kehijauan, berbuih dan berbau busuk.
  • Vagina terasa sakit jika ditekan,kadang kadang disertai rasa sakit semasa buang air kecil dan ada bintil atau luka di bibir vagina serta gatal. 
  • Penyebabnya ialah bakteria jenis Trichomonas vaginalis dan Enterobiasis 
  • Kemungkinan penyakitnya ialah jangkitan penyakit kelamin 
3-Simptom 3
  • Lendir pekat dan kehijauan kadang-kadang bercampur darah, berbau hamis namun tidak timbul rasa gatal pada vagina dan terdapat luka. 
  • Penyebabnya adalah virus dan dikhuatiri mungkin tanda tanda awal pra kanser rahim


Keadaan yang menyebabkan berlaku keputihan 
1-Pada masa yang subur 
Pada waktu subur tubuh wanita akan giat menghasilkan hormon estrogen akibatnya lendir yang dihasilkan vagina akan lebih banyak dari biasa. 
2-Ketika hamil 
Ketika hamil hormon estrogen lebih dikeluarkan dan pada waktu itu keputihan penting untuk menjaga kelembapan sekaligus meningkatkan persediaan vagina melakukan peregangan ketika waktu untuk melahirkan. 
3-Saat terangsang 
Lendir di vagina akan lebih banyak keluar jika wanita terangsang secara seksual. Cairan yang keluar ini berfungsi sebagai pelincir yang membantu saat melakukan hubungan seksual. 
4-Berat badan yang berlebihan 
Apabila lemak terlalu banyak di kaki atai celah paha dan kelangkang ini akan menjadikan kawasan tadi lembab dan ini memudahkan kulat membiak dan keputihan akan terjadi. 
5-Minum/memakan antibiotik dalam dos tinggi
Dalam vagina terdapat bakteria yang bertugas menstabilkan keasidan pH vagina agar tetap. Dalam keadaan asid dan antibiotik yang diambil secara berlebihan akan membunuh bakteria berguna tadi dan ini akan merosakkan kestabilan pH vagina dan akan menyebabkan kulat dan bakteria berkembang baik dan menyebabkan keputihan. 


Kesan daripada keputihan ni, boleh menimbulkan masalah hubungan intim dan juga masalah kesihatan kesuburan. Jadi, buat semua wanita yang mengalami keputihan janganlah pandang ringan akan hal ini.

Jika ia tak dirawat, tak mustahil ia akan merebak dan menyerang organ-organ penting dalam badan. Malah yg lebih teruk, ia mampu merebak ke pasangan kita. Dimana kesannya organ seksual lelaki juga turut akan berasa gatal,melecet dan kemerahan.





Semoga bermanfaat :)



33 Manfaat ESP Shaklee Yang Perlu Korang Tahu!

October 02, 2017 0
33 Manfaat ESP Shaklee Yang Perlu Korang Tahu!
ESP Shaklee sedap diminum. Minum begitu saja atau dicampurkan bersama minuman kegemaran.

Kalau Fiefi, suka minum bersama milo pagi-pagi, kadang-kadang campur bersama minuman yogurt Bliss Nestle. Sedap nye...sejuk-sejuk masuk ke perut :)

So untuk entri kali ni Fiefi nak share 33 manfaat yang boleh diperoleh hanya dalam 1 canister ESP :

1- Cerahkan kulit
2- Hilangkan jeragat
3- Membantu menghilangkan parut jerawat di muka, menjadikan kulit muka halus-mulus, gebu
4- Bantu mempercepatkan penyembuhan luka
5- Memberi rasa kenyang bagi individu yang dalam proses mengurangkan berat badan
6- Anjalkan payudara
7- Anjalkan punggung
8- Atasi gastrik dan pedih ulu hati
9- Mengatasi lesu
10- Merendahkan bacaan diabetis dengan menstabilkan paras glukosa
11- Menyihatkan rambut dan mengatasi keguguran
12- Mencantikkan kuku
13- Menghaluskan tumit pecah
14- Membekalkan tenaga berterusan yang bertahan selama beberapa jam contohnya ketika berpuasa.Sangat membantu bagi ibu yang sering merasa penat.
15- Meningkatkan kualiti susu ibu - lebih berkualiti makanan, lebih berkualiti susu
16- Meningkatkan pengeluaran susu - protein salah satu bahan mentah menghasilkan susu
17- Pengganti sarapan dan supper
18- Dilengkapi dengan mineral kalsium untuk elakkan kerapuhan tulang kerana serbuk soya yang bersifat keasidan.
19- Meransang regenerasi sel kulit dan otot, mengurangkan kedutan
20- Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
21- Diperkaya dengan 5 sumber vitamin dan 4 sumber mineral
22- Protein yang lengkap (mengandungi 9 asid amino yang penting untuk fungsi badan)
23- Rendah lemak, tanpa kolestrol
24- Membantu mengurangkan risiko kanser,
25- Bertindak sebagai antioksidan,
26- Menguatkan sistem imun tubuh,
27- Mempertingkatkan tahap kolestol baik,
28- Memelihara kesihatan jantung
29- Membaiki memori – meningkatkan kualiti memori, vitaliti, dorongan seksual dan rangsangan
30- Baik untuk hormon – kacang soya kaya dgn isoflavones.
31- Membantu merendahkan paras kolestrol,
32- Mencegah osteoporosis
33- Membantu pembentukan sel-sel baru.


Banyakkan manfaat ESP Shaklee ni. Makesure konsisten pengambilannya taw korang. Cara pengambilan pun mesti betul. Barulah bombastik kesannya :)




Mahu cuba ESP juga?

Hubungi Fiefi k :)


Fiefi,
012-266.0427
Pengedar Shaklee Kedah
COD: Changlun, Bukit Kayu HItam
Pengeposan ke seluruh Malaysia.