2018 - irafizah.com

Saturday, 3 March 2018

Babyfood Toddible Sangat Best !

March 03, 2018 0
Babyfood Toddible Sangat Best !
Toddible.

Merupakan satu brand makanan bayi dari usia 6 bulan ke atas.

Bestnya Toddible ni kerana ianya menggunakan bijirin, buahan serta sayuran semulajadi 100% tanpa bahan pengawet, pewarna, garam juga gula.

So, memang selamat dan sangat baik untuk bayi. Memang terbaik !

Ada 5 pilihan:
Veggie Powder, Grain Series, Travel Series, Happy Floss, Toddible Toddler Porridge

Lagi menarik Toddible ni sangat sangat sangat membantu ibu-ibu yang ada masalah mahu menyediakan makanan berkhasiat untuk anak-anak.

Tak kisah lah masalah dari segi nak menyediakan makanan yang perlukan pelbagai proses untuk masak, kukus, blend bagi halus lagi, atau banyak sangat hal dan urusan hingga kurang masa nak masak,nak beli kat kedai takut ada campur garam gula pula.

Toddible juga sangat sesuai buat ibu-ibu yang mahu pergi bercuti tapi pening fikirkan makanan berkhasiat anak-anak yang baru nak makan. Ataupun buat ibu-ibu bekerja yang pagi-pagi kadang kalut nak bekalkan makanan bayi untuk dimakan di taska atau rumah pengasuh.

Toddible ni sangat mudahkan kerja-kerja si ibu sebab tak perlukan masa yang lama nak sediakannya. Hanya perlu tuang air panas je dah siap. Dan jika guna Veggie Powder hanya perlu panaskan atas api dalam masa 3 minit sahaja. Senangkan? Ayah-ayah pun boleh dah nak bantu ibu-ibu suap anak makan :)

Yes, Toddible ni sangat mudah nak sediakan, sedap, berkhasiat dan selamat.


Berminat, mahu cuba Toddible boleh hubungi Fiefi k :)

012-266.0427 , atau senang tekan je link berikut:

http://toddiblebyFF.wasap.my

Jom sama-sama kita penuhi hak bayi terhadap makanan sihat.


Friday, 2 March 2018

Kenali tanda-tanda bayi sudah bersedia nak makan.

March 02, 2018 0
Kenali tanda-tanda bayi sudah bersedia nak makan.
Ramai mak-mak tak sabar tunggu baby berusia 6 bulan kan? Yes! Masa ni lah masa yang menjadi kebiasaaan baby diperkenalkan dengan makanan pejal (solid food). Tapi bersediakah baby kita nak tambah menu lain, selain susu je sebelum ni? :)

Ok, berikut tanda-tanda baby sudah bersedia nak makan,
1)  Baby boleh mengangkat kepalanya dan mengekalkan posisi itu
2) Baby boleh duduk dengan baik apabila dipegang (dengan sokongan)
3) Baby boleh menolak makanan ke bahagian belakang mulutnya dan menelan. Bila baby berupaya melakukan ini, kita boleh perasan yang air liurnya pun mula kurang meleleh.
4) Baby mula tunjuk minat pada makanan. Bila kita makan atau pegang makanan, baby mula merenung dan cuba mencapai makanan tersebut dan seolah mahu mengambilnya masuk ke mulut.
5) Berat baby naik secara sihat. Pastikan dua kali ganda dari berat lahirnya atau sekurang-kurangnya 6 kg. 

Jika baby korang mula tunjuk tanda-tanda di atas,  bersyukur  dan beronoklah. Sebab lepas ni boleh tengok reaksinya mukanya makan. Pasti comel :) Juga boleh mula masak makanan untuk baby.

Kebiasaannya baby 6 bulan sudah mula tunjuk berminat untuk makanan pejal.
.
.

Ohya! Pastikan korang ambil tahu jenis makanan yang boleh baby makan ikut usianya, jangan suka-suka je.

Bagi mak-mak yang baby nya belum tunjuk minat atau belum bersedia lagi nak makan, tak apa. Jangan dipaksa pula. Masanya kan tiba. Sabar k !


Thursday, 1 March 2018

Quote of the day #21

March 01, 2018 0
Quote of the day #21
Assalamualaikum :)

Aaargghh...lama betol tak bersiaran di dunia blogging ni. 
Dah berwajah baru dan bertukar nama baru pun mood still kelaut. Haha alasan sangat kan. 
Fiefi baru tukar domain dari blogfiefi.blogspot.my ke irafizah.com . 
Guna sebahagian dari nama fullname lah pulak.
.
Ohya ! ini juga post pertama bagi tahun 2018. hohoho.
Kiranya my 2018 start with Mac haha...Januari dan Februari tu kira trial laa.kikiki.
.
2018 ni banyak tugas baru nak pikul. 
Almaklum anak sulung dah jejak kaki ke sekolah kebangsaan tahun ni.
Ni pulak si bongsu baru dapat kaki, baru tak baru dah sebulan laa.
Apapun, matlamat dan target 2018 pun banyak nak kena capai ni. So, jom realisasikannya.

Dan sejujurnya, untuk bermula perlu kuat dan cekal bagi semangat konsisten untuk berjaya. 
.
Yes, yes, yes I can do it.
Yes, yes, yes, we can do it.
.
.

'The first step is always the hardest.'
.
Biasalah bila nak mula kan, tapi bila dah konsisten dah jadi habit insyaAllah kejayaan dikecapi.
Pentingnya usaha, buat dan buat bagi jadi. 
Kena kuat untuk konsisten. Anda boleh!
 Percayalah. 
.

'Take small steps everyday and one day you will get there.'
.
You can do it :)
☺☺☺☺☺☺☺

Doakan semoga Fiefi dipermudahkan urusan blogging selepas ini dan capai target 2018.
Aamiin.